Bike park
Bike park

Om downhillsykling

Første gang du prøver Downhillsykling? Vi tar deg gjennom det du trenger å vite før du kan suse nedover løypene i Hafjell Bike Park. Enkelt sagt er downhillsykling ren moro som kan sammenlignes direkte med alpint. Alle som har syklet ned en grusvei eller sti har allerede syklet downhill. Denne type heisbasert sykling foregår i egne spesialbygde løyper som er noe slakere enn alpinløypene. Liker du ski- eller brettkjøring om vinteren vil du garantert like downhillsykling. 

I utgangspunktet anbefaler vi aldersgrense fra 8 år på downhillsykling, da løypene riktignok er variert, men fortsatt bratt. For de yngre barna er stisykling og pumptrack tilgjengelig på Mosetertoppen.

INTRO

I Downhill dreier alt seg om å sykle nettopp nedover. Stolheis og gondol gjør at du slipper å gå opp igjen, så du trenger ikke være idrettsutøver for å ha det gøy. Syklene er konstruert for nedoverkjøring akkurat som alpinski på vinteren, de har svært gode bremser og super demping.

Når du prøver for første gang er det 3 ting som er viktig, se langt fremover, se langt fremover, se lang fremover. I tillegg bør du ta det rolig de første turene, lære sykkelen å kjenne og gjerne bli godt kjent med en løype, før du begynner å øke hastigheten. Det er en ting som er sikkert; du kommer til å smile etter første turen. 

DOWNHILLSYKKELEN

Downhillsykkelen er skreddersydd for formålet. Lavt tyngdepunkt, slakere vinkler på ramme og ekstra kraftige bremser. Den har ekstra solid demping med 20 cm vandring på forgaffel og er “fulldempet” der bakre del av rammen er leddet med egen støtdemper. Disse egenskapene gir suveren stabilitet og trygghet til å ha det gøy.

Du vil bli svært overasket over hvordan sykkelen absorberer vibrasjoner og selv de heftigste terrengsykler kommer til kort mot downhillsykkelen når det gjelder å få en myk flyt gjennom løypene. Setet veldig lavt så det ikke skal være i veien da du sykler oppreist i downhill. Helene ned og rompa opp!

BESKYTTELSESUTSTYRET 

Her går vi igjennom beskyttelsesutstyret som brukes til downhillsykling. Det er viktig å ha på tøy/sko som tåler å bli møkkete. Det er vanlig å kjøre med shorts eller tynn treningsbukse som går utenpå kne- og leggbeskytterene.

Når du leier sykkel i Hafjell Bike Park er rustning, kne - og leggbeskyttere og hjelm inkludert. Goggles, sko og hansker må man ha med selv. 

RUSTNING

Denne består av brystplate, ryggplate, og beskyttelse på skulder, albue og underarm. Denne tas på som en jakke utenpå en t-skjorte.

KNE- OG LEGGBESKYTTERE

Disse har du på direkte på leggen eller utenpå tynn treningsbukse/tights. (Kne- og leggbeskytter i ett)

HJELM OG GOGGLES

Helhjelm med skygge og goggles for å beskytte øynene mot støv og grus. Dette sliter litt mer på brilleglass enn vinterbruk gjør, så bruk gjerne gamle skibriller eller bruk tear-offs på glasset. Vi anbefaler også glass uten farge hvis du har det.

SKO

Det beste er flate lave sko med noe stiv såle, type skatesko. Skal du kjøpe sko er vår erfaring modellene fra FiveTen de desidert beste.

UTLEIE OG VERKSTED

Hafjell Bike shop har 140 stk Scott Gambler downhillsykler i forskjellig størrelser og vekt til utleie. Når du leier sykkel inkluderes bekyttelsesutstyr. Vi leier ikke ut briller/goggles, hansker eller sko av hygienehensyn. Vi anbefaler å ta med dette selv.  Man kan også kjøpe dette hos oss.
Bike Shop’en har eget verksted som utfører vedlikehold og service på utleiesyklene og tar også service på alle kjente merker.

HEISER

I Hafjell benyttes gondol og stolheis for å frakte deg og sykkelen til topps. Gondolen har merkede sykkelvogner og det er plass til to personer og to sykler i hver vogn. Stolheisen har påmontert stativ for sykler. Heisvertene hjelper deg gjerne med å få på sykkelen de første gangene.

VALG AV LØYPER

Hafjell setter kvalitet og opplevelse i løypene som fremste prioritet. De er inndelt i fargekoder etter vanskelighetsgrad akkurat lik alpinløyper om vinteren. Grønn løype er vanlig grusvei og blå er letteste “ordentlige” downhill løype. Rød er noe brattere og de sorte er teknisk krevende løyper med større hopp og vanskelige utfordringer. Downhill-løypene varierer fra brede velbygde berg og dalbaner til knallgøye litt mer tekniske “single tracks” med som slynger seg nedover skogen. Bli kjent med løypene her
De aller fleste kan begynne i blå løype. Dette er de letteste “skikkelige” downhill løypene. Disse er planert som en god sykkelsti og vi har bygget inn kuler, små hopp og doseringer hvor du alikevel kan trille rolig over all elementene I begynnelsen, og øke farten etter hvert. De med mer erfaring storkoser seg også i disse løypene på grunn av at de er så velbygd.

ENKEL TEKNIKK

Downhillsykkelen har så kraftige bremser at du kun trenger å ha én finger på hver bremsehendel.
I tillegg er det veldig viktig at du ser langt fremover for å se de ulike hindringene som kommer. Du står på sykkelen med pedalene vannrett gjennom hele løypa. Dette gjør det lettere å beherske sykkelen og gjør den enda lettere å manøvrere. Vekten litt bakpå, helene ned, rompa opp og du står komfortabelt og er klar for moro!  
Husk å ta jevnlige pauser i starten selv om det er så gøy at du bare vil kjøre mer. Lett å glemme at man blir sliten når man har det gøy!  Pausene er viktige for at man ikke skal bli for sliten i bremsefingrene. 

OM HAFJELL BIKE PARK

Hafjell Bike Park omtales som en av Europas beste på kvalitet og opplevelse. Her kan du velge blant 18 løyper, tilsammen 25 km med moro og det dukker stadig opp nyheter. Gondol og stolheis tar deg og sykkelen opp 700 høydemeter. Vi har et omfattende løypenett for nybegynnere og løypene er merket med fargegraderingene grønn, blå, rød og sort som du kjenner fra skikjøring. 

Sykkelpatrulje Hafjell: +47 40401500

Knut Løkås tilbyr sine beste tips