bikepatrol
bikepatrol

Sikkerhet i sykkelparken

Terrengsykling er en aktivitet som er forbundet med en viss fare for skader. I Hafjell Bike Park legger vi stor vekt på sikkerhetsarbeidet slik at du som gjest hos oss skal få en trygg og god opplevelse hos oss. 

Terrengsykling er et vidt begrep som omfatter alt fra downhillsykling til å sykle til skolen på en grusvei, så det er opp til hver enkelt å gjøre en risikovurdering tilpasset sitt ferdighetsnivå, for den syklingen man skal bedrive. 

Vi definerer vår sykkelpark som alle de løypene som er innenfor alpinsenteret, dvs. de løypene som er markert og skiltet som utforløyper på våre LØYPEKART, og vi har egne retningslinjer og regler for sykling i vår park. For sykling utenfor vårt anlegg oppfordrer vi til å følge NOTS sine stivettregler, som ligger nederst på denne siden. 

For din egen sikkerhet ber vi deg sette deg inn i følgende retningslinjer

 

SYKKELVETTREGLER I HAFJELL BIKE PARK

1.            ALL SYKLING SKJER PÅ EGET ANSVAR

2.            BLI KJENT Bli kjent med utstyr og løype først, ta det alltid rolig første turen slik at man ikke får ubehagelige overraskelser

3.            TILPASS FARTEN Slik at du ikke setter deg selv eller andre i fare, avpass etter ferdighet, føre og løypens vanskelighet.

4.            VIKEPLIKT Syklist som kommer bakfra har ansvaret for å unngå kollisjon, forbikjøring i løyper ikke tillatt.

5.            KRYSS AKTSOMT Ved kjøring inn i, eller krysning av en løype

6.            IKKE STOPP I LØYPA Stopp aldri under hengkanter, hopp eller andre uoversiktlige steder. Syklist til fots på vei oppover må alltid holde seg utenfor løypa.

7.            SJEKK UTSTYRET Sykkelen må være i god stand. Sjekk alltid at bremser, dempere og hjul er i god stand.

8.            RESPEKTER SKILT Følg skilting, merking og anvisninger. Uforsvarlig kjøring kan medføre inndratt heiskort.

9.            PÅBUDT MED HJELM Helhjelm anbefales på det sterkeste. Øvrig sikkerhetsutstyr anbefales.

10.          HJELP TIL VED ULYKKE Ved skader har enhver plikt til å hjelpe. Vitner og med-virkende plikter å oppgi personalia.

11.          UNNGÅ UNØDVENDIG SLITASJE Unngå låsing av bakhjulet i svinger og bratte bakker, det sliter unødvendig mye på både sykler og løyper.

LØYPEGRADERING HEISBASERT SYKLING

Våre sykkelløyper innenfor heisanlegget defineres som utforløyper

Grønne løyper egner seg for alle ferdighetsnivå. Vi anbefaler alle nybegynnere å starte med å sykle i grønn løype før de går over til blå. I grønne løyper møter du ikke noen skumle hindringer, men kan trille enkelt på brede maskinbygde stier eller grusveier.

Blå løyper er litt vanskeligere enn de grønne, men er også overkommelig for nybegynnere. Våre blå løyper er brede, maskinbygde løyper med behagelige doseringer, små platå-hopp og andre morsomme elementer.

Røde løyper er smalere og/eller brattere enn de blå løypene, og passer for mer øvede syklister. Her finner du mer steiner og røtter, samt større utfordringer som hopp og dropper av en litt større vanskelighetsgrad enn hva man finner i blå løy-per.

Sorte løyper er veldig krevende, og skal kun kjøres av de som har meget gode sykkelferdigheter. Her vil du finne store steiner, røtter, store hopp med gap, dropper, tekniske utfordringer og meget bratte utforkjøringer.

 

SYKLER OG UTSTYR

I vårt anlegg for heisbasert sykling anbefaler vi kun bruk av fulldempede terrengsykler med gode skivebremser. For pumptrack-sykling og stisykling kan alle andre sykkeltyper brukes. Våre utleiesykler innenfor hver kategori er av topp standard, hjelm og beskyttelsesutstyr er alltid inkludert i våre leiepriser.

"Vanlige" terrengsykler, barnesykler, og lignende frarådes i anleggets utforløyper.

For øvrig anbefaler bruk av følgende utstyr når man skal sykle i Hafjell Bike Park:

 • HJELM er alltid påbudt i alle våre løyper, HELHJELM anbefales på det sterkeste.
 • Ryggplate
 • Albuebeskyttere
 • Knebeskyttere
 • Hansker
 • Briller/Goggles

Har man ikke tilgang på alt dette utstyret, er det mulig å kjøpe utstyr hos Hafjell Sport, som ligger rett ved gondolen. 

SYKKELPATRULJEN

Hafjell Bike Park har alltid dedikert sykkelpatrulje tilgjengelig under anleggets åpningstid, klare for å kunne hjelpe til dersom uhellet skulle være ute. Våre sykkelpatruljer er dyktige fagfolk som står på hver dag for din og vår sikkerhet. 

Telefonnummeret til sykkelpatruljen er +47 40 40 15 00, kan være lurt å lagre det på telefonen din når du leser dette, så har du det tilgjengelig hvis du skulle trenge det ;)

NOTS stivettregler

 1. Vær omtenksom og hyggelig i møte med turgåere.
 2. Du har alltid vikeplikt for fotgjengere.
 3. Begrens farten slik at du ikke er til fare eller ulempe for andre, særlig
  langs veier og stier som innbyr til høy hastighet, eller i uoversiktlige partier.
 4. Brems ned til gangfart i god tid før du passerer andre på en smal sti.
 5. Ikke lag nye spor, dersom du ikke har ferdigheter til å forsere en hindring, gå av sykkelen.
 6. Unngå å sykle på spesielt sårbare stier like etter perioder med mye nedbør.
 7. Ikke lag stien bredere ved å sykle utenom vanndammer eller hindringer.
 8. Bær sykkelen gjennom myrområder slik at det ikke dannes dype spor.
 9. Ikke lås bakhjulet i bratte nedoverbakker.
 10. Dersom to syklister møtes i en bakke, har den som sykler oppover forkjørsrett.