preparering i Hafjell

Bli med bak kulissene i Hafjell Alpinsenter

Bli med bak kulissene i Hafjell Alpinsenter. For å holde et skisenter i gang er det mange forberedelser og avgjørelser som må gjøres. Vi ønsker å gi deg et innblikk i noen av prosessene som gjøres bak kulissene i vårt skianlegg. 

Preparering av snø

For å kunne levere løyper med en kvalitet vi kan være stolte av kreves det mye arbeid hver eneste dag. Gjennom hele sesongen kjører preppemaskinene over løypene i anlegget fra heisene stenger til heisene åpner igjen. På kvelden starter 5 preppemaskiner, spredd over hele anlegget, med klargjøringen av løyper til en ny dag på ski. De holder på gjennom hele natten til den største jobben er gjort, før 2 til 4 preppemaskiner gjør siste forberedelsene på morgenen frem til heisene åpner igjen. Hvor mange preppemaskiner som jobber gjennom natten avhenger av hvor mye snø som faller. 

I de bratteste partiene må preppemaskinene vinsjes med vaier, det er mørkt og gjerne dårlig sikt spesielt når preppemaskinføreren befinner seg nedenfor kuler og bratte heng. Det gjør det vanskelig for preppemaskinførere å se hva som foregår lenger opp i bakken, samt at vaieren som holder preppemaskinen på plass er vanskelig å se for eventuelle skigjester som skulle oppholde seg i anlegget. Skianlegget regnes derfor som et arbeidsområde etter stengetid, dette må til for å unngå ulykker og for at løypene kan preppes på en sikker måte gjennom natten. Dårlig sikt og faren ved vinsjing er også grunnen til at preppemaskinene ikke går på dagtid, selv på dager det kommer mye snø. 

Snøproduksjon

I Hafjell er det godt over 150 snøkanoner som produserer snø før sesongstart og gjennom starten av sesongen. For at snøkanonene kan produsere snø, er vi avhengig av jevne kuldegrader over en periode. Med jevne minusgrader pøser snøkanonene ut seks lastebillass med snø i minuttet, døgnet rundt for å gi bakkene et solid og godt underlag. Hvor lenge og hvor mange snøkanoner som produserer snø ut i sesongen avhenger av hvor mye hjelp av kuldegrader og natursnø vi får. Kombinasjonen mellom kunstsnø og natursnø gir en god såle som holder seg flott gjennom hele sesongen. 

Heiskjøring

Det er ingenting vi i Hafjell Alpinsenter ønsker mer enn å gi våre skigjester det beste produktet, derfor gjøres alt for å åpne alt av løyper og heiser hver eneste dag. Men, noen dager og perioder gjennom sesongen kan by på utfordringer som gjør at avgjørelser må taes basert på sikkerheten til skigjester. Som skigjest har du sikkert lagt merke til at noen heiser kan være stengt enkelte dager gjennom sesongen, på grunn av for mye vind eller sterk kulde. Heisene har en vindmåler som måler vindstyrke og hvor vinden kommer fra, blir det for kraftig vind vil vindmåleren slå ut slik at heisen må stoppes. Det er spesielt stolheis og gondol som er utsatt hvis det blåser for mye, mens skitrekkene kan fortsette å gå. 

Når det kommer til dager med sterk kulde gjøres det også vurderinger hver morgen, med tanke på sikkerheten til gjesten. Skulle det komme en driftsstans på en stolheis eller gondol tar det lang tid før alle gjestene i heisen kan bli hentet ned og på dager med over 20 minusgrader kan dette by på problemer for de som blir sittende stille i lang tid. For å unngå dette, er det nødvendig å være på den sikre siden og stenge heisen på de kaldeste dagene. 

Da har du fått et lite innblikk i noen av prosessene som gjøres i Hafjell og vi håper du nyter flotte dager på ski gjennom sesongen, med familie og venner.