DELT: Slik så hjelmen til Julian Van der Weele (26) ut etter at han hoppet og landet feil på en rail i parken i Hafjell. Foto: Privat.

Bruk hodet på ski i jula – og bruk hjelm

HAFJELL OG KVITFJELL, Stadig oftere ser vi gjester på ski uten hjelm. Med mange gjester, som det blir denne romjula, øker sjansen betraktelig for at uhell kan skje. Julian Van der Weele (26) kom fra et møte med en rail med hodet i behold, takket være hjelmen.

- Jeg åpner skapet mitt hver dag og ser den hjelmen. Den er et levende bevis på at jeg står oppreist i dag, sier Weeler.

Delt i to

Hjelmen som ligger i skapet hans i Hafjell Alpinsenter er så godt som delt i to etter at han falt i parken og landet med hodet på en rail. Hjelmen sprakk midt på og Julian pådro seg hjernerystelse og to komprimerte nakkevirvler.

- Jeg følte meg bra til å begynne med, men skjønte først da jeg tok på meg slalåmbrillene igjen at jeg merket at hjelmen hadde fått seg en skikkelig smell. Den er så godt som delt i to, sier han.

Den 26 år gamle reiselivsstudenten, som i vinter jobber som heisvert i Hafjell, kom seg etter hvert på beina igjen. Episoden har satt et støkk i han og han oppfordrer alle til å bruke hjelm.

- Hjelmen redda meg. Alle bør bruke hjelm, og oppfordre andre til det samme, sier han.

Påkjørsler med skigjester skjer dessverre ofte i et skianlegg. Skivettregler er ikke like lovpålagt å lese seg opp på , som teoriprøven til bil, men kan absolutt få fatale følger.

null
BRUK HODET: Kommunikasjonsansvarlig i Alpinco, Veslemøy Eineteig Wedum, ser stadig oftere gjester på ski uten hjelm. Hun oppfordrer alle til å bruke hodet - og bruke hjelm! - Det er en svært billig investering mot alvorlige konsekvenser, sier hun.

Venter rekordmange gjester

Fjoråret var rekordår i både Hafjell og Kvitfjell med over 80.000 skigjester totalt mellom 21. og 31. desember. En økning på 15% fra året før.

Årets sesong ser ut til å bli enda bedre.

- Vi har et enormt forhåndssalg og det kommer masse gjester hit i år, særlig fra utlandet. Uhell skjer og da er hjelmen en billig investering mot alvorlige konsekvenser. Gjestene som besøker oss er alt fra små barn som aldri har kjørt ski, til mer drevne og ikke minst utenlandske nybegynnere. Da er det viktig å ta hensyn og bruke hodet, sier kommunikasjonsansvarlig i Alpinco, Veslemøy Wedum.

Kan unngås

Hodeskader utgjør 10-20 % av skadene i alpint, og mer enn 6 av 10 hodeskader kan unngås ved bruk av hjelm. Det viser en større forskning fra 2002 blant skikjørere og snowboardere.

- Er det mange som kjører uten hjelm?

- Ja, dessverre ser vi oftere og oftere at særlig voksne ikke bruker hjelm. Dette kan skyldes mange ting, men skal du lære barna dine å bruke hjelm må du gå foran som et godt eksempel, sier hun.