Alpinist Jesper Saltvik Pedersen, Para-VM. Foto: Lillehammer 2021/Norges Skiforbund.

Para-VM i Hafjell i januar

HAFJELL, Totalt er det tatt ut 15 utøvere til VM i snøsport for parautøvere på Lillehammer og Hafjell, 12-23, januar 2022. Dermed er det duket for folkefest i anlegget!

Om kort tid skrives det et stykke idrettshistorie i Norge, når verdens aller første VM i snøsport for parautøvere blir arrangert på Lillehammer i midten av januar. Hafjell Alpinsenter er heldige som får ta del og arrangere sin del av dette VM.

– Vi ser nå virkelig frem til å komme i gang med dette historiske mesterskapet etter et års utsettelse. I Norges Skiforbund startet vi å diskutere dette allerede våren 2016. I desember 2018 fikk vi finansieringen på plass, først og fremst med et bidrag fra regjeringen og daværende kulturminister Trine Skei Grande og VI-stiftelsen. Det var avgjørende for at Norges Skiforbund sammen med Brettforbundet og Skiskytterforbundet påta oss mesterskapet. Nå er det 22 dager til vi er i gang. VM troppen er tatt ut og Norge stiller med 15 utøvere. Målet med å arrangere dette mesterskapet i Norge er å løfte frem paraidretten og de unike historiene som ligger bak de fantastiske prestasjonene til utøverne. Med NRK på laget, vil hele Norge kunne følge mesterskapet, sier skipresident Erik Røste.  

45 nasjoner

Mesterskapet, med utøvere fra 45 nasjoner, blir det største i sitt slag her i Norge siden Paralympics på Lillehammer i 1994. Det skal konkurreres i alpint, langrenn, skiskyting og snowboard.
Mesterskapet, med utøvere fra 45 nasjoner, blir det største i sitt slag her i Norge siden Paralympics på Lillehammer i 1994. Det skal konkurreres i alpint, langrenn, skiskyting og snowboard.
- Et av målene med VM er å legge til rette for enestående prestasjoner i verdensklasse. Det skal vi fortsatt få til selv under et strengt smittevernregime, og vi er svært glade for at kulturministeren viste til VM som et toppidrettsarrangement som kan gjennomføres som planlagt, selv med de nylig innførte og skjerpede koronatiltakene, sier prosjektleder for mesterskapet  Ola Keul.

90 timer med NRK

NRK skal produserte nærmere 90 timer fra mesterskapet.

– Vi er veldig glade for å kunne være med å løfte dette store arrangementet fram, som det første i sitt slag. Vi sender over 80 medarbeidere til Lillehammer under mesterskapet, og gleder oss til å produsere selve idretten for det internasjonale publikum, men også å kunne formidle de store øyeblikkene til det norske publikum. Ved å samle disse grenene i ett mesterskap gjør man det lettere å vie det oppmerksomhet totalt sett for oss, å kunne samle de redaksjonelle kreftene inn mot dette. På den måten kan vi også bygge forventning hos publikum i tiden før arrangementet. Dermed håper vi også å kunne få flere seere og brukere inn mot selve mesterskapet, i alle kanaler og på alle plattformer, forteller NRKs produsent for snøsport-VM, Yngvill Imerslund.

Her kan dere se programmet og hvilke renn som kjøres når. Først ut er langrenn og alpint torsdag 13. januar.

Para-VM i Hafjell. Foto: Norges Skiforbund.

Her skjer det i Hafjell

For Hafjell sin del betyr det mye å få ta del i dette arrangementet, og flere deler av anlegget vil bli tatt i bruk. 

- Dette gleder vi oss skikkelig til! Etter flere sesonger preget av pandemi og restriksjoner, gleder vi oss skikkelig til et VM og skikkelig liv og røre i anlegget. Dette håper vi blir en skikkelig folkefest med stor stemning. Det fortjener først og fremst utøverene, men også restaurantene våre som driver servering i bakken og ikke minst alle som jobber her. Det er alltid gøy med store arrangementer som samler nasjonen og lokalbefolkningen, og ikke minst turistene våre, sier markedssjef i Alpinco, Veslemøy Eineteig Wedum.

I forbindelse med VM vil det være deler av anlegget som blir brukt. BÅde i forbindelse med konkurranser, men også treningsdager i perioden 10. januar-23. januar. Følgende bakker og løyper vil vøre stengt for vanlige gjester i den perioden;

 • Nasjonalanlegget, Olympialøypa 60, stengt 03.01-23.01.
 • Hafjell Main Park 48, stengt fram til 28.01 (åpner ikke før VM grunnet snøproduksjon og bygging av arena).
 • Audi Skimovie 26, stengt 02.01-27.01.
 • Kjusbakken 44, halve bakken (sørsiden) vil bli benyttet til oppvarming og trening under hele Para VM, nordlige halvdel vil være åpen for ordinære gjester.
 • MERK: Ski inn/ut til og fra Sørlia 80, 81 og 82 vil bli ivaretatt under hele arrangementet (disse er per nå ikke åpne på grunn av snømangel)

Disse utøverne stiller for Norge i alpint: 

 • Marcus Graasto Nilsson,
 • Hanne Vadseth, Ready,
 • Jesper Saltvik Pedersen,
 • Magnus Valø Balche, Ready
 • Hans Blattmann, landslagstrener
 • Synne Sofie Stangeland, landslagstrener

Mer om alpinlandslaget og utøverne

Disse utøverne stiller for Norge i snowboard:

 • Niklas Bøyesen Lohne-Hansen, KIF Snowboard
 • Trener: Morten Kleivdal

Mer informasjon om utøveren

 

Para-VM-logo.